Tedavilerimiz
Bruksizm
Bruksizm yani diş sıkma problemi toplumumuzda çok sık görülmektedir. İnsanlar günlük streslerini genellikle gece uykularında bazen de gündüz farkında olmadan dişlerini sıkıp gıcırdatarak yansıtırlar.
Diş sıkma ve gıcırdatma başlangıçta dişlerde aşınma ve kırılmalara ilerleyen aşamalarda da çene eklemi rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Eğer bruksizm tedavi edilmez ise çene ekleminde aşınma sonucu ağrı, ağız açıp kapatırken ses, çenelerin kilitlenmesi, ağzını açamama gibi problemlere yol açmaktadır. Tedavisinde gece plağı, splint, eklem içi enjeksiyon, çiğneme kaslarına botoks uygulaması gibi yöntemler kullanılmaktadır.
BEBEK VE ÇOCUKLARDA DİŞ GICIRDATMA
Çocuklarda diş gıcırdatma genellikle süt dişleri çıkarken başlar, 7 ile 11 yaş arasında artar. Süt dişlerinden kalıcı dişlere geçişin olduğu bu yaşlarda bruksizm normal kabul edilir. Bu dönemde oluşan dişlerdeki aşınma, daimî dişlerin yerleşmesiyle ortadan kaybolur. Çocuklarda barsak paraziti ya da diğer sistemik etkenler de diş gıcırdatmaya neden olabilir. Dikkat eksikliği olan çocuklarda bruksizmin uyku bozukluğuna eşlik ettiği gözlenmiştir. Yapılan araştırmalara göre ilaç tedavisi gören hiperaktif çocuklarda, özellikle santral sinir sistemine etki eden psikostimulanlar, bruksizmin gelişmesinden ve ortaya çıkmasından sorumludur.
DİŞ GICIRDATMA (BRUKSİZM) İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Diş gıcırdatmak hangi hastalığın belirtisidir?
Diş sıkma ve gıcırdatma bir hastalığın belirtisi değildir. Stres, psikolojik sorunlar, yorgunluk gibi durumlarda daha sık karşımıza çıkmaktadır.
Bruksizmin belirtileri nelerdir?
Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan hastaların dişlerinde aşınmalar olur. Çene kaslarında ağrı ve hassasiyet oluşur. Özellikle sabah, uykudan sonra çenelerde ağrı oluşması bu alışkanlığın bir belirtisidir.
Diş gıcırdatma (bruksizm) için hangi doktora gidilir?
Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan hastaların bir diş hekimine müracaatı önemlidir. Eğer bruksizm çene ekleminde de sorunlara yol açmışsa, o zaman hastanın bir çene cerrahına gitmesi gerekir.
Uyurken diş gıcırdatma nasıl önlenir?
Uyurken diş sıkma veya diş gıcırdatma önlenemez. Önlenebilecek şey dişlerde oluşacak zararın önlenmesi veya engellenmesidir. Sıkmanın gücünün azaltılması için Botox uygulanabilir. Dişleri korumak içinde gece plağı yapılabilir. Bazı antidepresanların kullanımı bazen faydalı olabilmektedir.
Diş gıcırdatma önleyici aparat nerede satılır?
Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı önleyici aparatlar hekimleri tarafından hastaya özel hazırlanır. Bu plak için hastadan ölçü alınır ve hastaya özel olarak yapılır. Sıkmada kullanılan aparatlar veya plaklar sert olmalıdır.
Bruksizm aparatı, gece plağı kullananlar nelere dikkat etmelidir?
Bruksizm aparatı, gece plağı kullananlar plaklarını sabah çıkardıklarında fırça ile güzelce yıkamalı ve temiz bir kap içerisinde saklamalıdırlar. Aşınmış plaklar yenisi ile değiştirilmelidir.
Bruksizm ilaçları nelerdir?
Bruksizmi tedavi eden bir ilaç yoktur. Psikolojik sıkıntıları olan hastaların antidepresan kullanmaları sonrasında bu alışkanlıklarının azalabildiği görülmüştür. Ama hiçbir ilaç bu alışkanlığı tedavi etmez. Çiğneme kaslarına botoks uygulaması sıkmanın şiddetini azaltabilir.