0232 252 52 51 info@optimumdis.com
Tedavilerimiz

Estetik Dolgu

Bonding uygulaması nedir?

Diş yüzeyinden doku kaldırılmadan yalnız istenilen bölgelere bonding materyali ve diş rengindeki kompozit rezin uygulanan işlemidir. 

 

Bonding hangi durumlarda uygulanır?

Bonding uygulaması kolay ve ucuz bir kozmetik bir uygulamadır. Özellikle dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında, dişlerin şekillerinin (dişlerin uzun gösterilmesi gibi) ve renklerinin değiştirilmesinde kullanılır.

 

Bonding uygulaması nasıl bir işlemdir?

Bu işlem 30-60 dakika kadar sürer. Birden fazla dişte uygulama yapılması gerekmekte ise birkaç randevuya ihtiyaç duyulabilir. Diş yüzeyi pürüzlendirildikten sonra bonding materyali ve diş rengindeki kompozit rezin dişe uygulanır ve cilası yapılır.

 

Bonding uygulaması sonrası nelere dikkat etmeliyim?

İlk 48 saat içinde lekelerden korumak ya da oluşumlarını en aza indirmek için renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Çay, kahve, sigara bonding uygulamasında kullanılan rezin materyalinin renklenmesine neden olur.

Dişlerinize hem düzenli olarak bakım uygulamalısınız (diş fırçası, diş macunu, diş ipi, ara yüz fırçası) hem de rutin hekim kontrollerinizi ve diş taşı temizliklerinizi aksatmamalısınız. Kompozit rezin doğal diş kadar kuvvetli değildir.

Sert nesneler ısırdığınızda veya çiğnediğinizde kırılabilir. Bonding uygulamasının ömrü birkaç yıldır, daha sonra tamir edilmesi gerekebilir

 

 

Kompozit laminelerin porselen laminelere göre farklılıkları nelerdir?

Kompozit lamineler kırıldığında kolayca tamir edilir ve yapımı bir seansta gerçekleşir. Porselen lamineler ise kırıldığında tamiri daha zordur. Porselen laminelerin zamanla yiyecek ve içecekler ile renklenme ihtimali azdır oysa kompozit lamineler daha kolay renklenebilir. Porselen lamineler daha şeffaf ve ince oldukları için kompozit laminelere göre daha doğal görünüm sağlarlar.

 

Kompozit lamineler nasıl uygulanır?

Günümüzde kompozit materyalleri çok gelişmiş olup, istenilen renk ve şeffaflığı ve estetiği vermek mümkün olmaktadır. Dişlerin ön yüzeyleri çok hafif pürüzlendirilerek kompozit lamine için tutuculuk sağlanır. Herhangi bir anestezi işlemine gerek kalmadan özel dolgu materyallerinin dişe yapıştırılması ve şekillendirilmesi ile uygulanır.

 

Kompozit lamine yapım aşamalarında ağrı duyar mıyım?

İşlem sırasında ağrı duyulmaz, anestezi ihtiyacı genellikle olmaz.

 

Kompozit lamine uygulamasından sonra nasıl bir bakım uygulamalıyım?

Ağız boşluğunda çok sayıda bakteri bulunduğu için tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve lamine birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak laminelerinizin ömrünü uzatacaktır. Bu amaçla rutin ağız bakımınızı (diş macunu, diş fırçası, diş ipi ve ara yüz fırçası) ve rutin hekim kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontroller sırasında kompozit laminelerin tekrar cilalanması gerekebilir.