Tedavilerimiz
Diş Eti Tedavileri(Periodontoloji)
Diş Etleri Neden Çekilir?
Diş etleri genel olarak iki ana nedenle çekilebilir. Bunlardan ilki, sahip olunan diş eti hastalığının tedavi edilmeyip ilerlemesi sonucu oluşan çekilmelerdir. Diğer neden ise, daha çok ağız bakımına çok dikkat eden bireylerde yanlış/aşırı/sert fırçalama sonucu oluşabilir. Böyle hastalarda diş eti çekilmesine çoğunlukla, dişlerde aşınma ve hassasiyet tipinde durumlar eşlik edebilmektedir. Diş eti çekilmelerinin tedavisinde gerekliyse cerrahiye geçilir ve yumuşak doku greftleri uygulanabilir.
Diş eti tedavisi (periodontal) tedavi ağrılı mıdır?
İşlemler sırasında lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı duyulmaz. Bazı işlemler sonucunda geçici olarak sızlamalar olabilir. Bu sızlamaların sebebi ise diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana çıkan kök yüzeylerindeki diş taşlarının kaldırılmasıdır.
Diş taşı temizliği neden önemlidir?
Ağız hijyeni tüm beden sağlığımızı etkiler. Yeme içme alışkanlıklarımız ve günlük ağız hijyeni uygulamalarımız çok önemlidir. Amerika’da yapılan bir çalışma, ağız diş sağlığına önem veren, düzenli diş fırçalama alışkanlığı olan bireylerin ileri yaşlarda Alzheimer ve demans (bunama) hastası olma ihtimalinin azaldığını göstermektedir.
Diş taşı nasıl meydana gelir?
Diş yüzeyinde oluşan, besinlerin bıraktığı ve bakteri birikiminin sebep olduğu renksiz oluşuma bakteri plağı denilir. Bakteri plağı eğer diş fırçalanmazsa yemek yedikten 4-6 saat sonra oluşmaya başlar. Eğer uygun diş fırçalama alışkanlığı edinmemişsek bakteri plağı zaman içinde diş taşına dönüşür. Diş taşı sert bir yapıdır. Diş yüzeyinde birikim zamanla daha da artarak diş etlerinin sağlıklı kalmasını engeller. Diş eti kanamalı yani iltihaplı bir hal alır.
Diş taşı özellikle alt kesici dişlerin iç yüzeyinde kendini gösterir. Çünkü bu alan temizlenmesi en zor ve en çok gözden kaçan bölgedir.
Diş taşı uzun süre diş yüzeyinde kaldığında tüm diş eti sağlığını etkiler, dişlerde çürüme, iltihap ve kemik kaybına kadar ilerleyebilen ciddi problemlere sebep olur.
Diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Diş taşı bir kere oluşup diş yüzeyine yerleştikten sonra ancak bir diş hekiminin müdahalesi ile uzaklaştırılabilir. Bu işleme diş taşı temizliği ya da detertraj adı verilmektedir. Diş taşı temizliği senede 2 kez rutin diş hekimi kontrolleriniz sırasında tekrarlanabilir.
Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi?
Hayır vermez. Kullanılan aygıtlar diş yüzeyine herhangi bir zarar vermemektedir.
Küretaj nedir?
Ağız hijyeninin yetersiz olması, diş taşının oluşmasının yanında bazı bölgelerde, ya da dişlerin tamamında, kök yüzeylerinde açılma yani dişeti çekilmesi ve kemik erimesi meydana gelmesine sebep olabilir. Bu durumda diş taşı temizliği yeterli olmadığından kök yüzeylerinin de temizlenebilmesi için daha derin bir temizlik olan “küretaj” tedavisi yapılır.
Diş taşı oluşumu nasıl engellenir?
Günde 2 kez yeterli sürede ve uygun şekilde yapılan diş fırçalamanın yanında diş ipi, ağız duşu ve ağız gargarası kullanımı çok daha ideal bir temizlik sağlamaya ve böylece diş taşı (tartar) oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.