0232 252 52 51 info@optimumdis.com
Tedavilerimiz

Ortodonti

Ortodonti, diş ve çenedeki uyumsuzlukların, çapraşık dişlerin düzeltilmesi için gerekli tedavileri uygulayan diş hekimliği dalıdır. Ortodonti uzmanları çene kemiğinin ve dişlerin doğru şekilde ve doğru yerde olmasını sağlar. Dişlerin yerlerinin düzgün olması hem diş sağlığı hem de estetik görünümü açısından oldukça önemlidir.

Çocukların 7 yaşına geldiklerinde ortodonti uzmanına kontrol muayenesine götürülmesi önerilmektedir.

 

Ortodontik muayene gerektiren durumlar nelerdir?

  • Çocuğunuzda parmak emme alışkanlığı var ise,
  • Uzun süre (2 yaşından sonra) emzik kullanılmış ise,
  • Dudak-damak yarıklarında,
  • Süt dişlerinden herhangi birinin erken çekimi yapılmış ise,
  • Çenede alınmış olan bir darbe veya dişlerde eksiklik var ise,
  • Dişlerde çapraşıklık var ise,
  • Ön iki dişte halk arasında “Dişleklik” adı verilen durum mevcut ise,
  • Çocuklarda geniz eti rahatsızlığı, ağızdan nefes alma durumu var ise,
  • Alt veya üst çene önde ise ortodonti uzmanına muayene olunmalıdır.

 

Ortodontide tedavi yöntemleri nelerdir?

Ortodonti uzmanları muayene sonrasında dişlere uygun olan tedaviyi seçerler. Bu tedavi yöntemleri:

 

Kapaklı Braketler

Kapaklı braketler ile hızlı, estetik, sağlıklı bir görünüm sağlanabilmektedir. Tedavinin altyapısını dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve braketlerin içinden geçen ark telleri oluşturmaktadır.

Özel kilit mekanizması ile ek desteğe gerek duyulmadan, klasik braket tedavisindeki gibi ayrı küçük tel parçaları kullanılmadan takılırlar. Klasik braketlerde kullanılan küçük tel parçaları veya elastik halkalar dişlerde sürtünmelere ve rahatsızlıklara yol açar. Ancak kapaklı braketlerde bu durum söz konusu değildir. Kapaklı braketler ile dişler çok daha rahat hareket eder ve sürtünme ihtimali en aza indirilir. Sürtünmenin azalması ile birlikte tedavinin süreci de hızlandırılmış olur.

Kapaklı braketlerde dişler daha rahat kullanıldığından ve sürtünme az olduğundan dolayı içerisinde bulunan ark telleri daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bundan dolayı seans aralıkları 4 hafta yerine 6 haftaya kadar uzatılabilmektedir. Yine kapaklı braketlerin sağladığı avantajlar arasında kolay açılıp kapanabilmeleri sayesinde tedavi süresi daha kısa sürmektedir.

 

Estetik Braketler

Porselen ya da zirkonyumdan üretilmiş, diş rengini yansıtarak şeffaf görünümü olan braketlere estetik braket denmektedir. Genellikle metal braketleri kullanmakta endişelenen hastalara uygulanmaktadır. Metal braketlere göre ağızda çok daha az fark edilebilen, genellikle yetişkinler tarafından kullanılan tedavi yöntemidir. Şeffaf olmalarının sağladığı avantajların yanı sıra estetik braketler çok daha dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Yemek sonrasında braketlerin çevresinde yiyecek artıkları birikebilmektedir. Estetik görünümünün korunması için braketlerin çevresinin temizliğine dikkat etmelisiniz.

 

Lingual Tedavi

Lingual diş teli tedavisi, görünmez diş teli olarak da tanımlanabilmektedir. Dişlerin arka kısmına yapıştırılan braketler ile dişlerin tedavi edilmesini sağlar. Genellikle iş hayatında çalışan, sanatçılar, manken, sporcular tarafından tercih edilen lingual diş teli tedavisi alt ve üst çenede uyumsuzluk bulunan, dişleri öne doğru kapanan, estetik kaygısı olan, diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerde kullanılabilmektedir. Bu tedavide ilk olarak dişlerdeki bozukluklar teşhis edilir. Dişlerin ön kısmına uygulanan braketlere göre daha farklıdırlar. Dişlerin arka kısmının eğimine uygun olarak hazırlanır, özel işlemler sonucunda dişlere yapıştırılırlar. Dişlerin ve çenenin durumuna göre 1 ile 2,5 sene içerisinde tedavi sonlanmaktadır.

 

Ortognatik Cerrahi

Ortodonti tedavilerinde genel amaç diş ve çenenin en iyi konumda olmasını sağlamaktır. Üst çene, alt çeneyi örtmelidir. Alt çenenin ne geride ne de ileri de olması gerekmektedir. Çenede uyumsuzluk mevcut ise yalnızca dişlerin düzelmesi yeterli gelmeyebilir. Bu yetersizlik sonucunda ortognatik cerrahi işin içine girer. Çene ameliyatları bu durumlarda çenenin açılma ve kapanmasını, çene konumunu düzeltir.

Alt çene fazla geride veya fazla ileride olması, üst çenenin geride olması, çene yüzün sağ tarafında veya sol tarafında yer alıyor ise, çene kapandığı sırada yalnızca arka dişler ile temas ediyor ise ortognatik cerrahiye başvurulması gerekebilir.