Tedavilerimiz
Halitozis
Ağız, burun ve sinüsler gibi boş kavitelerden istenmeyen kokuların çıkmasına verilen isimdir. Halitozis ağız ortamındaki lokal sorunlar veya genel sağlığa bağlı bozukluklar nedeniyle ortaya çıktığı gibi normal fizyolojik işleyiş sırasında da görülebilir. Soğan ve sarımsak gibi kokusu rahatsız edici olan gıdaların tüketilmesiyle beraber bu gıdalar sindirim sistemindeki görevleri tamamlandıktan sonra kana karışır ve vücutta oluşan bu kötü koku soluk borusu ve ağız-mide arasındaki bağlantıyla dışarı atılır. Bu durum konumuz olan “mevcut ağız kokusu” ile karıştırılmamalıdır. Ağız kokusunun en kötü özelliği kişinin kendisi tarafından çoğu zaman “burnun sürekli var olan kokuya karşı tembel olması” sebebiyle fark edilememesidir. Söz konusu durum kişinin sosyal yaşantısını da yakından etkilemesi sebebiyle kesinlikle tedavisi aranmalıdır ve bu tedavi başta diş hekimleri dahil olmak üzere çok sayıda branş hekiminin bir konsensüs ile çalışmasıyla yapılmalıdır.
Yaş ile birlikte “ağız kokusu” artar mı?
Başta tükürük bezlerinin salgı fonksiyonlarının azalması ve buna bağlı olarak meydana gelen diş taşları, diş eti enfeksiyonları, diş eti dokusu kayıpları ve ağız bakımına verilen önemin azalması gibi dişleri ilgilendiren durumlara ek olarak diyabet, siroz gibi karaciğer rahatsızlıkları, romatizma, böbrek rahatsızlıkları, vitamin eksiklikleri, çeşitli ilaç kullanımları sebepleriyle ağız kokusu artar.
Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
Yukarıdaki metinde bahsedildiği gibi ağız kokusu başta ağız ortamına ait sorunlar olmak üzere çok sayıda genel sağlık sebebiyle ortaya çıkabilir, karaciğer ve börek rahatsızlıklarında ortaya çıkan, “nefeste aseton ve keton kokusu”, sifilis gibi rahatsızlıklar, düzensiz beslenme, soğan/sarımsak gibi gıdaların tüketiminin hayatın rutinine yerleştirilmesi, diyabet, romatizmal ateş, akciğer rahatsızlıkları, kullanılan bazı ilaçlar, tütün ürünlerinin tüketilmesi, ağız bakımının yetersiz yapılması, protez kullanan hastaların protezlerinin temizliklerini yeterli yapamamaları, stres ve bağlı olarak gelişen diş eti hastalıkları, hijyenik olmayan diş protezleri, başlıca ağız kokusu sebepleri arasında sayılabilirler.
Ağız ve diş sağlığım iyi olduğu halde “ağız kokusu” problemim olması mümkün mü?
İlk olarak sigara ve benzeri tütün ürünlerini tüketiyorsanız, kokusu rahatsız edici olan soğan, sarımsak gibi gıdaları çok sık tüketiyorsanız ağız kokusu sorunu yaşamanız kaçınılmazdır. Ancak saymış olduğumuz şeyler sizin için geçerli değilse bahsetmiş olduğumuz sistemik rahatsızlıklara yakalanmış olmuş olabilirsiniz.
Ağız kokusu başka sağlık sorunlarının göstergesi olabilir mi?
Ağız kokusu, diyabet, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları, sifilis, akciğer rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar sebebiyle meydana gelmiş olabilir.
Horlama Protezi
Hareketli dokuların (yumuşak damak, küçük dil, dil kökü) hava yolunu kısmen ya da tamamen kapayarak neden olduğu Horlama ve Uyku Apnesi hastalığının her safhasında etkili sonuç alınabilen, cerrahiye alternatif tek uygulamadır.
Üst ve alt arka solunum yolunun boyutlarını arttırmak ve tıkanma potansiyelini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.
Horlama proteziyle ilgili merak edilenler:
1- Protez geceleri mi takılıyor, rahatsızlık veriyor mu?
Evet, sadece geceleri uyurken kullanılıyor, en az 6 saat takılıyor. Rahatsızlık vermiyor aksine gece uyurken horlamayı ve tıkanmayı engellediği için kişi daha rahat nefes alıyor ve daha konforlu uyuyor.
2- Ne kadar sürede tedavi olunuyor?
Tedavi süresi hastalığın şiddetine ve hastanın özelliklerine (kilo, yaş, sistemik rahatsızlıklar, cinsiyet vb.) göre değişmekle beraber ortalama 4-12 ay arasındadır. İyileşme, protezin kullanımı sırasında düzenli kontroller ile takip edilir; zamanı gelince uygulama bitirilir.
3- Protez boğaza kadar mı uzanıyor?
Hayır, sadece dişlerden destek alınıyor. Bundan dolayı kullanımı rahattır.
4- Kullanımı rahat mıdır? Takılıp çıkartılması zor mudur?
Bireyin kendi ağız yapısına göre hazırlandığı için kullanımı rahattır, bir gözlük ne kadar rahatsızlık veriyorsa protezde o kadar rahatsızlık verir. Kullanımı gözlüğü takıp çıkarmak kadar basittir.
5- Gece protez ağzımdayken ağzım açık mı kalacak, ağız kuruluğu yapar mı?
Hayır, dudaklar protez ağızdayken kapanacaktır. Ayrıca vücuttaki oksijen miktarı yükseleceği için tükürük salgısı normale dönecek ve ağız kuruluğu olmayacaktır.
6- Protez ne kadar sürede etki edecek?
Kullanılmaya başladığı ilk geceden itibaren etki göstermeye başlayacaktır. Horlama ve tıkanmaların sayısı ilk geceden itibaren azalacaktır (çoğu zaman tamamen kesilir) ve ana etkiler 3-4 hafta içinde gözlenir.
7- Protez malzeme olarak sert midir?
Tedavi etkinliğin artması için sert malzemeden imal edilmiştir. Fakat protezin sert malzemeden yapılması protezin kullanımı açısından güçlük yaratmaz.
8- Tam dişsizlik durumunda ya da ağızdaki herhangi bir protez varlığında da horlama protezi uygulanabilir mi?
Horlama protezi bireye özgü yapıldığı için yukarıda sayılan tüm durumlarda kolaylıkla ve sağlıkla uygulanır.
9- Protez aşırı kilolu hastalarda veya aşırı kilolu kişilerde tedavi ediciliğe sahip midir?
Evet, aşırı kilolu hastalarda da tedavi edici etkinliğe sahiptir. Fakat kilo verilebildikçe daha etkili ve çok daha kısa sürede iyileşme gerçekleşmektedir. Hastaların mevcut kilolarından daha fazla kilo almamaları da önemlidir.
10- Alt çenenin üst çeneye göre daha geri pozisyonda konumlandığı (retrognathia: alt çene gelişim geriliği) durumlarda etkili midir?
Alt çenenin üst çeneye göre daha geri ve küçük kaldığı, üst çenenin alt çeneyi daha çok örttüğü durumlarda da protez uygulanabilir.
Sonuç olarak horlama bir hastalıktır ve bu hastalık sadece çevreyi rahatsız edici olan sosyal boyutu dışında kişinin kendi sağlığı açısından da ciddi riskler taşımaktadır.
Horlayan kişiler bu durumdan utanmamalı ve tedavi yolunda adım atmalıdır. Nefes durmaları başlayıp da ciddi sağlık problemlerinin ilk bulguları ortaya çıkmış olan kişiler hastalık daha da ilerlemeden hemen bir Kulak Burun Boğaz muayenesinden geçmelidirler.